Thursday, April 3, 2014

Kirjan esipuhe


Kirjan esipuhe

Skolioosi tarkoittaa selkärangan ja selän kääntymistä mutkalle. Ylivoimaisesti suurin osa skolioosia sairastavista on tyttöjä, joilla skolioosi huomataan herkässä esimurrosiässä. Tämä kirja kertoo Kaisasta, jonka skolioosia hoidettiin korsetilla. Hän käytti sitä yli yhdeksän vuotta selkärangan tukena.  Miten siitä voi selvitä?

Skolioosia hoidetaan leikkaamalla ja muovisella korsetilla, jota nuoret joutuvat pitämään useita vuosia muutenkin herkkien muorrosikävuosien aikana.  Yleisimmin hoito aloitetaan esimurrosiässä ja korsettihoitoa jatketaan kasvukauden loppuun asti eli suurin piirtein 14- 15-vuotiaaksi. Joissain tapauksissa hoito aloitetaan jo alle kouluiässä (mm. Kaisan kohdalla) ja joillain se jatkuu täysi-ikäisyyden kynnykselle asti.

Korsettihoidon onnistumisen tärkein edellytys on motivaatio pitää korsettia – tiukimmissa hoidoissa sen saa ottaa pois vain pariksi tunniksi vuorokaudessa.

Motivaation rakentaminen on vaikeaa, sillä korsetti vaikuttaa ulkonäköön ja tuo lisämutkan vaiheessa, jossa nuori hahmottaa vartaloaan ja minuuttaan muutenkin uudelleen vahvasti. Motivaation löytämisen tekee vielä vaikeammaksi tieto siitä, että hoidon vaikuttavuus ei ole varmaa. Tilastojen mukaan kolmasosalla korsettihoidossa olevista potilaista selkä oikenee, kolmasosalla käyristymisen eteneminen pysähtyy ja kolmasosalla skolioosi etenee hoidosta huolimatta. 

Kirjassa kulkee rinnakkain kaksi tarinaa, yksinhuoltajaäidin ja skolioosia sairastavan tyttären. 

Kirja on kaksijakoinen myös toisella tavalla. Ensimmäinen puolisko kirjasta kertoo, mitä yhdeksän vuoden aikana tapahtui sekä Kaisan että äidin silmin. Toiseen osaan on poimittu tietoa ja tuntemuksia erilaisista skolioosiin ja korsettihoitoon olennaisesti liittyvistä asioista. Mukana on myös faktatietoa skolioosista ja sen hoidosta.

Toivomme tämän kirjan auttavan nuoria ja vanhempia jaksamaan vuosien hoidon ja epävarmuuden kanssa. Toivomme sen osoittavan, että loppujen lopuksi kaikesta selviää oikealla asenteella ja kärsivällisyydellä. Tästä Kaisa on paras ihminen puhumaan. Kymmenen vuotta vuotta - silti hän on sitä mieltä, että kannatti.

Tampereella ja Aix-le-Bainsissa 24.3.2014

Marja Heinonen ja Kaisa Virolainen

No comments:

Post a Comment